A Banchieri Énekegyüttes 1988-ban történt megalakulása óta a régi és kortárs "a capella" zene egyik legfiatalabb és legtehetségesebb elõadóiként vált ismertté Magyarországon, Európában és Japánban. A "Kodály Zoltán zenepedagógiai módszer" világszínvonalú oktatásáról híres nyíregyházi Kodály Iskolában kezdték zenei tanulmányaikat, ahol a Szabó Dénes - Kossuth-díjas karnagy vezette - Cantemus Gyermekkórusban énekeltek.

Európa legrangosabb nemzetközi versenyein és fesztiváljain nyertek díjakat és arattak elismerést. Japánban a Kodály-módszer egyik legeredetibb képviselõiként rendszeresen adnak koncerteket és tartanak mesterkurzusokat.

Pályájuk során a társas éneklés legnevesebb elõadóiként számon tartott angol King's Singers (Jeremy Jackman, Alastair Thompson, Grayston Ives) és Tallis Scholars (Sally Dunkley, Francis Steele), valamint Capella Pratensis (Rebecca Stewart) együttesek énekeseivel tartottak mesterkurzusokat Bécsben, Londonban, Budapesten, Szombathelyen és Nyíregyházán.

Magyar és japán kortárs zeneszerzõk rendszeresen írnak mûveket az együttes számára. Eddig megjelent hét CD lemezükön és koncertjeiken a reneszánsz zenétõl, a kortárs komoly és könnyed mûvekig repertoárjuk széles skáláját mutatják be.

1996-ban jelent meg első lemezük "Banchieri Singers" címmel, majd 1998-ban a reneszánsz motettákat és madrigálokat tartalmazó "Musica" és a kortárs komoly és könnyűzenei "Liliomdal". Negyedik CD lemezük a legendás Illés együttes dalainak átiratából - "Az Illés szekerén" címmel - 1999-ben készült el. 2001 augusztusában "East & West" címmel jelentettek meg hangfelvételt, mely reneszánsz egyházi műveket és japán népdal valamint könnyűzenei átiratokat tartalmaz. 2002 áprilisában készült el hatodik CD lemezük "L'anima Spiro" címmel, melyen reneszánsz motetták és madrigálok hallhatók. 2003-ban jelentették meg "Masterpiece" címmel legújabb lemezüket, mely az "a capella" zene könnyedebb hangvételű műveiből ad ízelítőt.

2003-ban az ARTISJUS Magyar Szerzõi Jogvédõ Iroda, a kortárs zenemûvek tolmácsolásában kifejtett tevékenységéért elõadómûvészeti díjjal jutalmazta az együttest.

A Banchieri Énekegyüttes megalakulásától kezdve tudatosan vállalja Kodály Zoltán szellemi örökségét és zenepedagógiájának népszerűsítését. Munkájukkal szeretnék elérni, hogy a társas éneklésnek ezt a formáját mindenki számára élvezhetővé és népszerűvé tegyék. Ezért választották ars poeticául névadójuk, Adriano Banchieri gondolatát:

"A komoly, drámai művek mellett az embernek szüksége van vidámságra, könnyű szórakozást nyújtó darabokra is. Csináld jól az egyiket és élvezd a másikat."

Top of page

Copyright © 1998-2002.
Banchieri Singers Ltd.

 

 

Az együttes tagjai:

Tiszteletbeli tagjai az együttesnek

    _____________

    Információs csomag az együttesről
    (történet, képek, logo, repertoár) 415 kb zip

    SZABADON FELHASZNÁLHATÓ

     
Top of page